Opowiemy Ci historię miodem pisaną. Miód pitny to nasze zamiłowanie. Codziennie szukamy doskonałości. Chcemy otoczyć Cię pięknymi, intensywnymi aromatami i wybornymi smakami. Prowadzimy sklep, w witrynie którego umieszczamy najstaranniej wybrane miody pitne.

Co to jest miód pitny?

Miód pitny to trunek alkoholowy, który można porównać do wina. Pozyskuje się go dzięki fermentacji miodu pszczelego z dodatkiem wody - taki roztwór nazywa się brzeczką miodową. Aby otrzymać różny smak i charakter, do brzeczki dodaje się korzenie, zioła bądź soki owocowe. Miody dzielimy ze względu na stosunek objętości miodu do wody. Wyróżnia się cztery główne typy:


Półtoraki - bardzo słodkie

Miód półtorak to miód pitny wytwarzany w proporcji 1 litr miodu na 0,5 litra wody. Jest on zdecydowanie najmocniejszy i posiada najwięcej alkoholu ze wszystkich typów miodów - od 14% do 16%. Ten rodzaj miodu najtrudniej uzyskać ze względu na wrażliwość drożdży na duże stężenie cukru i alkoholu, którego w półtoraku jest najwięcej. Półtoraki to miody najbardziej szlachetne – dojrzewają one najdłużej – standardowo jest to osiem do dziesięciu lat kiedy to nabierają swoich unikalnych właściwości. Przez niektórych zwane są także miodami królewskimi. Warto wspomnieć, że zostały one wpisane na listę Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności w Unii Europejskiej oraz na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jako produkt tradycyjny.


Dwójniaki - słodkie

Miód dwójniak zawiera taką samą ilość miodu i wody. Jest mniej słodki i dojrzewa krócej od półtoraka – około pięciu lat, osiągając moc 14%-16%. Przypadnie on do gustu osobom ceniącym umiarkowaną słodycz, której jest mniej niż w przypadku półtoraków. Dwójniaki swój delikatny smak zawdzięczają połączeniu miodu pszczelego z dobranymi przyprawami korzennymi czy sokiem owocowym. Takie połączenie to jeden z powodów, dlaczego miód dwójniak jest tak ceniony przez smakoszy. To idealny pomysł na ciekawą pozycję do domowego barku. Dwójniak ucieszy zarówno tych, którzy znają już miody pitne, ale także tych, którzy swoją przygodę z takimi alkoholami dopiero zaczynają.


Trójniaki - półsłodkie

Miody o niebywałym, wyrafinowanym smaku i mocy 12%-15%. Na jedną objętość miodu pszczelego przypadają 2 objętości wody. Leżakują od roku do dwóch lat. Podane schłodzone, wspaniale orzeźwiają w lipcowe upały. Jednak to nie walory smakowe stanowią o głównej sile trójniaka, Zagłoba doszukał się w nich mocy uzdrawiających. Prawił tak:

„Dalibóg, jeśli mu ten miód nie pomoże to chyba zełgał, że szlachcic. Tak mrucząc Pan Zagłoba wsparł głowę Rzędziana na swych kolanach, po czym mu z wolna sączyć trójniak do ust zsiniałych zaczął.”


Czwórniaki – półwytrawne

Najbardziej wytrawny ze wszystkich rodzajów miodów pitnych. Produkowany z brzeczki miodowej, w skład której wchodzi 1 objętość miodu pszczelego i 3 objętości wody. Leżakuje około roku, maksymalnie osiągając od 9% do 12%. Idealnie pasuje do potraw z ryb czy drobiu. Czwórniak jest doceniany przez koneserów win wytrawnych jak i półwytrawnych.


Pomoc Shoplo

remodal TAK NIE