Jak pić wino? Porady i sposoby picia wina
Picie wina to złożone doświadczenie, na które składa się coś więcej niż tylko jego smakowanie. Nie wiesz, jak pić wino, aby maksymalnie skorzystać z możliwości, jakie daje? Jeśli jesteś początkującym smakoszem - poznaj kilka porad, dzięki którym zyskasz szansę czerpania z degustacji wina tego, co najlepsze.
Jak się pije wino? - podstawowe zasady
Jeśli właśnie zaczynasz swoją przygodę i nie do końca wiesz, jak pić wino - świetnie trafiłeś! Aby proces ten przebiegał we właściwy sposób, warto wyróżnić w nim kilka elementów. Po pierwsze kluczowa jest sztuka podawania wina- w przypadku odmian czerwonych powinno być ono serwowane w temperaturze pokojowej, czyli w okolicach 18-20°C. W takim razie jak podawać białe wino? W tym przypadku rekomendowane przez specjalistów jest odpowiednie schłodzenie w taki sposób, aby temperatura butelki nie przekraczała 13°C.
Nie bez znaczenia jest oczywiście również kieliszek, w którym zaserwowane zostanie wino. Jego kształt wspomaga uwalnianie się aromatu i ma ogromny wpływ na to, jak odebrany zostanie dany trunek. Sommelierzy zalecają, aby otworzyć wino nieco wcześniej niż przed samym serwowaniem, dzięki czemu będzie mogło „oddychać”.
Poszukując odpowiedzi na pytanie jak się pije wino, warto zatrzymać się przy kwestiach związanych z jego wyglądem i zapachem. Profesjonaliści mają w zwyczaju smakowanie niewielkiej ilości, a następnie wąchanie zawartości kieliszka, aby móc ocenić uwalniający się zeń aromat.
Jak podawać wino? Oczywiście z jedzeniem! Odpowiednio dopasowane przekąski lub dania pomogą w odkryciu nowych doznań smakowych. Jednak najważniejszą zasadą jest zachowanie umiaru - wtedy kwestia jak się pije wino, będzie prosta i oczywista nawet dla początkujących.
Jak pić czerwone wino?
Nie wiesz, jak pić czerwone wino, żeby wyglądać jak profesjonalista? Po pierwsze zadbaj o to, aby butelka miała temperaturę pokojową - jeśli podasz zbyt schłodzone lub za ciepłe wino, na pierwszy plan wysuną się niekoniecznie pożądane nuty smakowe. Po wtóre - zadbaj o odpowiedni, dedykowany czerwonemu winu kieliszek.
Jeśli dodatkowo zdecydujesz się na podanie przekąsek lub potraw dopasowanych do wybranego wina - z pewnością pokażesz, że wiesz, jak pić wino.
Jak pić białe wino?
Czy spożywanie odmian czerwonych, różni się od tego, jak pić białe wino? Owszem - w przypadku wina białego zalecane jest jego porządne schłodzenie, jednak tak jak w przypadku czerwonego - warto umożliwić mu oddychanie kilka chwil przed podaniem. W takim razie jak podawać białe wino? Kieliszki do wina białego mają mniejsza pojemność i są nieco smuklejsze, co pozwala na dłuższe zachowanie aromatu trunku.
Jakie są podstawowe kroki w degustacji wina?
Degustację wina można podzielić na kilka kluczowych kroków. Na wstępie zaczyna się od oceny wizualnej koloru, a kolejnym etapem jest weryfikacja aromatu. Można to poczynić, delikatnie kołysząc zawartością kieliszka, podnosząc go przy tym w kierunku nosa. Po zakończeniu nadchodzi moment na rozpoczęcie degustacji, podczas której należy nabrać do ust niewielką ilość wina i kilka sekund przytrzymać w ustach.
Zwieńczeniem procesu jest określenie powstałych podczas degustacji doznań i poddanie ocenie smakowanego trunku. I choć może się wydawać, że to jak się pije wino w sposób profesjonalny, jest na początku skomplikowane, wystarczy kilka świadomych degustacji, aby poczuć się swobodnie i cieszyć się odkrywaniem nowych smaków.
Jak podawać wino?
Kwestia tego jak się pije wino to jedno, ale pozostaje jeszcze odpowiedź na pytanie, jak je podawać? Zasada jest prosta - do lekkich dań drobiowych i ryb podaje się lekkie wino białe, natomiast to smażonych i pieczonych mięs, a także dań z intensywnymi przyprawami, lepiej postawić na wino czerwone.
Istnieje również pewna chronologia - jeśli w planach jest spożywanie kilku różnych odmian, co do zasady powinno się rozpocząć od działającego na apetyt lekkiego, wytrawnego wina białego.
Sztuka podawania wina - porady
Przez wiele osób podawanie wina jest uznawane za sztukę, zwłaszcza gdy kojarzymy tę czynność z kelnerami z renomowanych restauracji. I choć sam proces nalewania nie jest niczym skomplikowanym, to warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, aby nie popełnić faux-pas podczas serwowania. Przede wszystkim należy pamiętać, aby w żadnym wypadku nie trzymać kieliszka za czaszę. Nie tylko mogłoby to doprowadzić do zabrudzenia szkła, ale przy okazji do jego ogrzania, czego konsekwencją mogłoby być zaburzenie smaku trunku.
Co do zasady w odpowiednio dobranym zawczasu kieliszku, powinna znaleźć się nie więcej niż połowa jego objętości (w przypadku wina białego) i ⅓ jeśli napełniamy go winem czerwonym. Zbyt duża ilość uniemożliwiłaby uwalnianie się aromatu, odbierając degustującym jedną z przyjemności.
Planujesz wyjście na miasto, ale nie wiesz, jak pić wino w restauracji? Nie stresuj się i nie bój się zadawać pytań - obsługa z pewnością Ci doradzi. Gdy wino zostanie Ci podane, pamiętaj jedynie o tym, aby łapać za nóżkę, nigdy za czaszę kieliszka.
Teraz już wiesz, jak pić i podawać wino, pozostaje więc tylko kwestia wcielić te zasady w życie. Udanej degustacji!