
Czwórniaki – półwytrawne
Najbardziej wytrawny ze wszystkich rodzajów miodów pitnych. Produkowany z brzeczki miodowej, w skład której wchodzi 1 objętość miodu pszczelego i 3 objętości wody. Leżakuje około roku, maksymalnie osiągając od 9% do 12% zawartości alkoholu. Idealnie pasuje do potraw z ryb czy drobiu. Czwórniak jest doceniany przez koneserów win wytrawnych jak i półwytrawnych.
Read more
Lecznicze właściwości miodu pitnego
Nie od dziś wiadomo, że miód pszczeli jest często używany jako składnik leków, syropów czy innych produktów leczniczych. Jest to spowodowane tym, że miód pszczeli zawiera wiele substancji wspomagających procesy leczenia. Czy w przypadku miodu pitnego jest podobnie, a może posiada on jeszcze lepsze właściwości?
Read more
Jak zrobić miód pitny?
Wielu z nas postrzega robienie własnego miodu pitnego jako żmudny i bardzo trudny proces, dlatego wybieramy wygodniejszą drogę i po prostu kupujemy gotowy produkt. Jednakże musimy zdać sobie sprawę z tego, że dzięki wcześniejszemu zaplanowaniu naszych czynności jak i zakupie potrzebnych naczyń, jego produkcja nie jest niemożliwa.
Read more
Grzaniec na bazie miodu pitnego
Napitek ten ma długą historię, sięgającą średnich wieków. W Polsce do ich rozpowszechnienia przyczynił się Marcin z Urzędowa – lekarz, zielarz i autor „Herbarza polskiego” 1595 roku. Zalecał on picie grzańca jako remedium na przeziębienie, ale także dla wzmocnienia organizmu. Niesamowicie rozgrzewa w mroźne dni i znacznie poprawia nastrój.
Read more
Co to jest miód pitny?
Miód pitny to trunek alkoholowy, który można porównać do wina. Pozyskuje się go dzięki fermentacji miodu pszczelego z dodatkiem wody - taki roztwór nazywa się brzeczką miodową. Aby otrzymać różny smak i charakter, do brzeczki dodaje się korzenie, zioła bądź soki owocowe. Miody dzielimy ze względu na stosunek objętości miodu do wody. Poznaj wszystkie rodzaje miodu pitnego!
Read more