×

Jak zrobić nalewkę? Sposoby i przepisy

Nalewki są popularnymi alkoholowymi napojami, które możemy przygotować samodzielnie w domu. Ich przygotowanie nie wymaga wielkiego doświadczenia ani skomplikowanych technik. W tym wpisie prezentujemy kilka podstawowych zasad, które warto mieć na uwadze do tego, aby przygotować smaczną nalewkę

Read more
Blog o miodach pitnych

Rodzaje nalewek - kompleksowy poradnik

Domowe nalewki to popularne alkoholowe napoje o intensywnym smaku i aromacie, które są przygotowywane przez macerację lub destylację różnych składników. Istnieje wiele różnych rodzajów nalewek, które różnią się składem i charakterystycznymi smakami

Read more
Blog o miodach pitnych

Czwórniaki – półwytrawne

Najbardziej wytrawny ze wszystkich rodzajów miodów pitnych. Produkowany z brzeczki miodowej, w skład której wchodzi 1 objętość miodu pszczelego i 3 objętości wody. Leżakuje około roku, maksymalnie osiągając od 9% do 12% zawartości alkoholu. Idealnie pasuje do potraw z ryb czy drobiu. Czwórniak jest doceniany przez koneserów win wytrawnych jak i półwytrawnych.

Read more
Blog o miodach pitnych

Trójniaki - półsłodkie

Miody o niebywałym, wyrafinowanym smaku i mocy od 12% do 15% zawartości alkoholu. Na jedną objętość miodu pszczelego przypadają 2 objętości wody. Leżakują od roku do dwóch lat. Podane schłodzone, wspaniale orzeźwiają w lipcowe upały. Jednak to nie walory smakowe stanowią o głównej sile trójniaka, Zagłoba doszukał się w nich mocy uzdrawiających. Prawił tak:„Dalibóg, jeśli mu ten miód nie pomoże to chyba zełgał, że szlachcic. Tak mrucząc Pan Zagłoba wsparł głowę Rzędziana na swych kolanach, po czym mu z wolna sączyć trójniak do ust zsiniałych zaczął.”

Read more
Wiedza ekspercka

Dwójniaki - słodkie

Miód dwójniak zawiera taką samą ilość miodu i wody (1 litr miodu na 1 litr wody w wyrobie gotowym). Jest mniej słodki i dojrzewa krócej od półtoraka – około pięciu lat, osiągając moc 14%-16%. Przypadnie on do gustu osobom ceniącym umiarkowaną słodycz, której jest mniej niż w przypadku półtoraków. W obszarze technologii produkcji, dwójniaki są równie wymagającymi miodami co półtoraki dlatego, wraz z nimi nazywane są miodami królewskimi.

Read more
Wiedza ekspercka

Miód lipowy

Miód lipowy to jeden z najskuteczniejszych naturalnych środków stosowanych przy przeziębieniu, grypie czy chorobach górnych i dolnych dróg oddechowych. Napotne właściwości miodu lipowego są zresztą nieocenione przy większości chorób objawiających się wysoką gorączką. Istotną rolę odgrywają również obecne w składzie miodu olejki eteryczne, likwidujące drobnoustroje znajdujące się na błonach śluzowych nosa czy gardła.

Read more
Wiedza ekspercka

Półtorak - bardzo słodki

Miód półtorak to miód pitny wytwarzany w proporcji 1 litr miodu na 0,5 litra wody (w wyrobie gotowym). Jest on zdecydowanie najmocniejszy i posiada najwięcej alkoholu ze wszystkich typów miodów - od 14% do 16%. Ten rodzaj miodu najtrudniej uzyskać ze względu na wrażliwość drożdży na duże stężenie cukru i alkoholu, którego w półtoraku jest najwięcej. Półtorak to miody najbardziej szlachetne – dojrzewają one najdłużej

Read more
Wiedza ekspercka

Miód faceliowy - jeden z najmniej znanych miodów

Wśród odmian miodów dostępnych w Polsce jest miód faceliowy, jeden z najmniej znanych, a jednocześnie najbardziej cenionych miodów z rodzimego rynku. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, na co spory wpływ ma obecność choliny (witamina B4).

Read more
Wiedza ekspercka

Akacjowy miód pszczeli

Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych, łatwo i szybko przyswajalnych, miód akacjowy to idealny produkt dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Nie tylko przyśpiesza regenerację organizmu, ale też zwiększa jego ogólną wytrzymałość i reguluje procesy metaboliczne. Spożywając go po treningu, szybko uzupełnisz braki energetyczne powstałe wskutek wysiłku fizycznego

Read more
Wiedza ekspercka