×
Miód faceliowy - jeden z najmniej znanych miodów

Wśród odmian miodów dostępnych w Polsce zdarzają się takie, które nie płyną głównym nurtem, a do świadomości konsumentów i na ich stoły trafiają rzadko, o ile w ogóle. Doskonałym przykładem jest miód faceliowy, jeden z najmniej znanych, a jednocześnie najbardziej cenionych miodów z rodzimego rynku.

Głównym jego składnikiem jest nektar pozyskany z facelii. W Polsce najpopularniejszym gatunkiem jest facelia błękitna, często nazywana przez pszczelarzy królową roślin miododajnych.

Ze względu na efektownie wyglądające kwiaty często uprawiana jest jako roślina ozdobna. Czasem facelię błękitną wykorzystuje się w charakterze składnika paszy, rzadziej jako nawóz zielony. Przede wszystkim jednak sprawdza się jako roślina miododajna i do tego celu głównie tworzy się uprawy.

Facelia należy do gatunków jednorocznych. Szybko rośnie i kwitnie dość długo — nawet do sześciu tygodni.

Miód faceliowy. Jak go rozpoznać?

Miód z facelii charakteryzuje się subtelnym słodkim smakiem z dyskretną, choć wyczuwalną nutą cytrusów, oraz przyjemnym kwiatowym aromatem. Zwykle ma jasną, żółtawą barwę, choć nie jest to regułą, ponieważ kolor w dużej mierze uzależniony jest od gleby, na jakiej rośnie facelia — im lepsza i żyźniejsza, tym jaśniejszy miód. Na kolor wpływ mają domieszki innych nektarów, pochodzących głównie z roślin kwitnących w bezpośrednim sąsiedztwie. O ich obecność nietrudno, ponieważ plantacje facelii często i łatwo się zachwaszczają.

Miód faceliowy zaczyna krystalizować się już po kilku tygodniach od zebrania. Krupiec jest jaśniejszy od patoki, odznacza się charakterystyczną kremową konsystencją.

Dzięki delikatnej słodyczy w połączeniu z zachęcającym zapachem kwiatów miód ten jest lubiany przez najmłodsze podniebienia. Warto jednak pamiętać, że dietetycy nie zalecają włączania miodów do jadłospisu dzieci, które jeszcze nie ukończyły roku.

Właściwości lecznicze miodu faceliowego

Walory smakowe to nie jedyny powód, aby sięgnąć po miód faceliowy. Odmiana ta ceniona jest także ze względu na swoje właściwości lecznicze. Jak większość miodów będzie nieocenioną pomocą w przetrwaniu sezonu chorobowego, kiedy organizm narażony jest na szereg rozmaitych infekcji. 

Spożywany regularnie miód faceliowy wspomaga układ odpornościowy, zapobiegając przeziębieniom czy infekcjom górnych dróg oddechowych. Ponadto wykazuje również silne działanie antybakteryjne, na co spory wpływ ma obecność choliny.

W sytuacjach wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego miód ten sprawdzi się jako zdrowa i efektywna odżywka regeneracyjna, dostarczając do krwiobiegu cukry proste: głównie fruktozę i glukozę.

Włączeniem go do diety powinni być zainteresowani palacze oraz osoby pijące sporo kawy czy herbaty. Miód faceliowy redukuje bowiem toksyczne działanie używek, włączając w to także alkohol.

Kolejnym atutem miodu z facelii jest wsparcie układu pokarmowego w trakcie leczenia takich dolegliwości, jak wrzody żołądka i dwunastnicy, nieżyt żołądka czy problemy z woreczkiem żółciowym.

Czy to wszystko? Bynajmniej. Regularne spożywanie miodu faceliowego przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego, co sprawia, że jest on często polecany osobom z chorobami układu krążenia, niewydolnością mięśnia sercowego czy miażdżycą.

Poznaj również lecznicze właściwości miodu pitnego.

Korzystanie z naszej Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie.
Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności