Doktor Paul Underberg był nie tylko wnukiem Huberta Underbega, ale także odkrywcą obcych kultur. W 1933 roku postanowił wzbogacić smaki produkowanych przez firmę trunków dodając tropikalne rośliny, pochodzące z Amazonii. W tym celu udał się do Rio de Janeiro, gdzie natychmiast rozpoczął produkcję bitter’a początkowo nazywanego „Underberg do Brasil”.
W krótkim czasie produkowany przez niego gorzki likier stał się ulubionym napojem Brazylijczyków. Do swojej drugiej „ojczyzny” Niemiec, trunek przyjechał już pod zmieniona nazwą Brasilberg. Nie zmieniło się jednak jego miejsce produkcji, cały czas wytwarzany jest w Brazylii, a najlepsze zioła, które są w nim zatopione, pochodzą z najdzikszych miejsc Amazonii.
Brasilberg jest wyjątkową, ekspatriacyjną hybrydą tradycyjnej receptury ziołowego bitteru z dodatkiem amazońskich składników, które są słodsze, dają ciemniejszy kolor i są bardziej owocowe. Znajome europejskie gorzkie składniki, takie jak anyż i piołun, rosną dziko w lasach Amazonii, które to są pełne leczniczych ziół, od pokoleń wykorzystywanych przez mieszkańców. Te amazońskie rośliny i korzenie stały się idealnym uzupełnieniem dla brakujących składników oryginalnej receptury Underberga, dzięki czemu Brasilberg jest bardziej słodki i ziołowy.
Pojemność: 1000 ml, zawartość alkoholu: 42%