Czym miód akacjowy wyróżnia się spośród innych miodów?
Tym, co rzuca się w oczy jako pierwsze, jest kolor. W postaci płynnej miód akacjowy przyjmuje różne barwy: od jasnosłomkowej przez zielonkawą aż po jasnobursztynową. Czasem nawet zdarza się, że jest całkowicie bezbarwny. Nie zdziwi więc pewnie nikogo, że miód ten uważany jest za najjaśniejszy z wszystkich miodów. Tytułu tego nie traci nawet po krystalizacji, kiedy przyjmuje zabarwienie od białego do kremowożółtawego. Zobaczenie go w tej postaci wymaga jednak uzbrojenia się w cierpliwość – z uwagi na wysoką zawartość fruktozy miód akacjowy krystalizuje się nadzwyczaj powoli, pozostając w stanie płynnym przez długi, długi czas. Jednak to nie kolor czyni go odmianą wyjątkową, lecz walory smakowe. Miód akacjowy to harmonijne połączenie słodyczy (ma opinię najsłodszego z wszystkich miodów) z delikatną kwaskowatością. Jeśli dodać do tego subtelny, lekko mdły aromat kwiatów akacji, otrzymamy wrażenia smakowo-zapachowe, które trudno porównać z czymkolwiek innym.
Miód akacjowy – zastosowanie
Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych, łatwo i szybko przyswajalnych, miód akacjowy to idealny produkt dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Nie tylko przyśpiesza regenerację organizmu, ale też zwiększa jego ogólną wytrzymałość i reguluje procesy metaboliczne. Spożywając go po treningu, szybko uzupełnisz braki energetyczne powstałe wskutek wysiłku fizycznego. Ale nie tylko fizycznego. Miód akacjowy jest jakościowym paliwem także dla umysłu, a już szczególnie tego, który stale pracuje na pełnych obrotach. Co więcej, obecne w nim antyoksydanty – odpowiedzialne za opóźnianie starzenia się komórek – wpływają pozytywnie na pracę mózgu, podnosząc sprawność układu nerwowego, poprawiając ogólną witalność i samopoczucie. Świetnym pomysłem będzie więc włączenie miodu akacjowego do jadłospisu osób starszych. Dobrze sprawdzi się też jako substytut cukru buraczanego (sacharozy) w diecie osób z lekkimi postaciami cukrzycy. Miód akacjowy charakteryzuje się wysoką zawartością fruktozy i niskim – przynajmniej w porównaniu do cukru – indeksem glikemicznym. Ponadto posiada wspomniane już antyoksydanty, których obecność w diecie cukrzyków jest wysoce zalecana.
Nasze miody to doskonała jakość i naturalny wyrazisty smak.
Masa netto: 1300 g