Słów kilka o rzepaku
Z pewnością kojarzysz wiosenny widok olbrzymich połaci pól przykrytych żółtą kołdrą rzepaku. W Polsce to krajobraz dobrze znany, ponieważ nasz kraj jest ósmym na świecie największym jego producentem. W przemyśle spożywczym rzepak wykorzystywany jest m.in. do produkcji olejów jadalnych, a w dalszej kolejności – margaryn i innych tłuszczów kuchennych. Z oleju rzepakowego wytwarza się również biopaliwo do silników Diesla, a śruta poekstrakcyjna, otrzymana po wytłoczeniu oleju, stanowi wartościową paszę dla zwierząt. Rzepak to także roślina miododajna, stanowiąca dla pszczół bogate źródło nektaru i pyłku kwiatowego. Czas kwitnienia rzepaku wynosi około trzy tygodnie, przypadające zwykle na okres przełomu kwietnia i maja.
Jak rozpoznać miód rzepakowy?
W stanie płynnym miód rzepakowy charakteryzuje się subtelnym słomkowym kolorem (czasem jest prawie że bezbarwny) z delikatnym odcieniem zieleni, zależnym od roślin, z których pszczoły zebrały nektar. Zawiera w sobie stosunkowo niewiele wody (mniej niż 20%), do tego ma więcej cukru prostego glukozy niż fruktozy, jest więc najszybciej krystalizującym się spośród wszystkich miodów; zdarza się, że formie skrystalizowanej jest pozyskiwany już z ula, zwykle jednak ulega krystalizacji w ciągu kilku dni od zebrania. Wtedy jego kolor zmienia się na biały lub szarokremowy. Niezależnie od tego, czy miód znajduje się w formie patoki, czy krupca, jego zapach jest raczej słaby, choć w sposób jednoznaczny sugeruje swoje rzepakowe pochodzenie. Co ciekawe, bez trudu można go wyczuć nawet po dwóch latach od pozyskania, nawet jeśli użyje się go jako składnik miodu pitnego. Delikatny wygląd i zapach dopełnia równie delikatny smak. W swojej słodyczy miód rzepakowy jest nieco mdły, z lekko wyczuwalną goryczką, która nadaje mu wyrazistości.
Jeśli zależy Ci na naturalnym i zdrowym produkcie, spróbuj miodów naszej produkcji.
Masa netto: 1300 g