×

Miód gryczany

Miód gryczany

Co stanowi o wyjątkowości gryczanego? Odpowiedź brzmi: gryka zwyczajna. Roślina ta, pochodząca ze wschodniej i środkowej Azji i uprawiana już na 2000 lat przed Chrystusem, w Polsce znana jest głównie za sprawą swoich ziaren. My jednak, z przyczyn oczywistych, kierujemy swoją uwagę na kwiaty gryki – białe, różowe, czasem nawet czerwone, kwitnące w okresie od lipca do sierpnia. Pozyskiwany z nich nektar sprawia, że miód gryczany smakuje, pachnie i wygląda jak żadna inna odmiana.

Miód naturalny pszczeli Nożycówka gryczany 1300 g
Obecnie brak na stanie
Miód naturalny pszczeli Lepiarka gryczany 1300 g
Obecnie brak na stanie
Miód naturalny pszczeli Sandomierski gryczany 1300 g
Obecnie brak na stanie
Miód naturalny pszczeli Koczownica gryczany 1300 g
Obecnie brak na stanie
Miód naturalny pszczeli Murarka gryczany 1300 g
Obecnie brak na stanie
Miód naturalny pszczeli Makatka gryczany 1300 g
Obecnie brak na stanie
Miód naturalny pszczeli Obrostka gryczany 1300 g
Obecnie brak na stanie
Miód naturalny pszczeli Spójnica gryczany 1300 g
Obecnie brak na stanie
Miód naturalny pszczeli Pszczolinka gryczany 1300 g
Obecnie brak na stanie
Miód naturalny pszczeli Samotka gryczany 1300 g
Obecnie brak na stanie
Miód gryczany 1300 g
Obecnie brak na stanie
Miód gryczany 500 g
Obecnie brak na stanie
Miód gryczany 400 g
Obecnie brak na stanie
Miód gryczany 250 g
Obecnie brak na stanie
Miód gryczany 50 g
Obecnie brak na stanie
Miód gryczany BARTNY 300 g
Obecnie brak na stanie
Miód gryczany ETNO 270 g
Obecnie brak na stanie
Miód gryczany PREMIUM 500 g
Obecnie brak na stanie
Miód gryczany KOMFORT 1000 g
Obecnie brak na stanie
Miód gryczany 1200 g
Obecnie brak na stanie
Miód gryczany KRYNICKI 300 g
Obecnie brak na stanie
Miód gryczany 900 g
Obecnie brak na stanie
Miód nektarowy-gryczany 400 g
Obecnie brak na stanie
Zdjęcie produktu Miód nektarowy gryczany z europejskich pasiek od Apisu 350 g
Obecnie brak na stanie

Właściwości lecznicze i zastosowanie

Miód gryczany świetnie sprawdzi się w profilaktyce chorób układu krwionośnego dzięki wysokiej zawartości rutyny wzmacniającej i oczyszczającej naczynia krwionośne. Rutyna poprawia również przyswajalność witaminy C, spowalniając jej utlenianie, co czyni z niej skuteczny oręż w walce z przeziębieniem i grypą. Obecność rutyny sprawia ponadto, że miód gryczany często wykorzystuje się w charakterze kosmetyku odżywiającego skórę, nawilżającego ją, regenerującego, spowalniającego proces jej starzenia.

Dodajmy do tego zawarte w miodzie cukry proste, które bez problemu trafiają do krwiobiegu, niemal od razu odżywiając mięsień sercowy, odciążając przy okazji wątrobę, a otrzymamy odpowiedź na pytanie: dlaczego miód gryczany tak często poleca się osobom starszym, zwłaszcza tym ze zdiagnozowaną miażdżycą.

Także w przypadku anemii miód gryczany jest sojusznikiem, którego warto mieć stale przy sobie. Czy to u dzieci, czy u dorosłych, efektywnie stymuluje wzrost hemoglobiny we krwi (żelazo obecne w miodzie jest w pełni przyswajalne, w przeciwieństwie do żelaza z warzyw czy mięsa). Co więcej, miód ten przyśpiesza regenerację organizmu po przebytych ciężkich chorobach. Istnieją również badania dowodzące wpływu miodu gryczanego na poprawę kondycji wzroku, słuchu czy pamięci.

Kolejnym argumentem przemawiającym za regularnym spożywaniem tej odmiany miodu jest wysoka zawartość magnezu.  Magnez reguluje pracę serca, dba o prawidłowe ciśnienie krwi, wspomaga działanie układu odpornościowego i nerwowego, stanowi skuteczną pomoc w stanach wyczerpania nerwowego, a także poprawia koncentrację.

Miód gryczany wykazuje także działanie oczyszczające organizm z toksyn, ołowiu czy rozmaitych pierwiastków promieniotwórczych. Dzięki temu dobrze sprawdzi się jako lek… na kaca, choć zmniejsza szkodliwe działanie także innych używek, jak choćby kawy.