Miód naturalny pszczeli Obrostka kolendrowy 520 g
Pasieka Ami HoneyDarmowa dostawa od 400 zł! (na terenie Polski)
Co charakteryzuje miód ze starożytnego zioła?
Kolendra była znana i uprawiana już tysiące lat temu. Musi to być roślina niezwykła, skoro przetrwała z nami aż do dzisiaj i dalej jest wykorzystywana na szeroką skalę w wielu kuchniach świata, ale ma też swoje zastosowanie na przykład w kosmetyce. Uprawa tej rośliny w Polsce nie jest zbyt popularna, stąd też przeważnie pochodzi ona z Chin, Rosji, Gruzji czy też Indii. Miód kolendrowy również nie jest często spotykany, co czyni go jeszcze bardziej wyjątkowym. Wyróżnia się on charakterystycznym kwiatowo-ziołowym i nieco ostrym smakiem i aromatem. Jego kolor może się nieco różnić w zależności od odmiany kolendry użytej do produkcji oraz stopnia jej dojrzałości. Przeważnie jednak jego barwa w stanie płynnym jest zbliżona do bursztynu, natomiast podczas krystalizacji przechodzi w tony dużo jaśniejsze, szaro-białe i złociste. Miód ten świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, sałatek i marynat.
Miód kolendrowy i jego prozdrowotny wpływ
Miód kolendrowy jest bogaty w liczne witaminy i minerały - szczególnie wit. A, C, E, PP oraz żelazo i mangan. Jest również źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i cennych olejków eterycznych. Pozytywnie wpływa na ogólną odporność organizmu, stąd też dobrze sprawdzi się jako profilaktyka przed przeziębieniami i infekcjami oraz wspomoże powrót do zdrowia po przebytej chorobie. Miód kolendrowy dobroczynnie oddziałuje również na nasz układ pokarmowy, a także będzie pomocny w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i insuliny. Można go również stosować zewnętrznie - przyspieszy gojenie ran oraz zredukuje nieprzyjemny obrzęk. Należy jednak pamiętać, że miód ten obniża ciśnienie krwi i spowalnia tętno, nie jest więc wskazany osobom chorym na serce. Uwzględnienie tego miodu w swoim jadłospisie przyniesie nie tylko walory smakowe, ale i pozytywnie wpłynie na ogólny stan naszego zdrowia.
Masa netto: 520 g