×
Miód naturalny pszczeli Samotka rzepakowy 1300 g
Miód naturalny pszczeli Samotka rzepakowy 1300 g
Miód naturalny pszczeli Samotka rzepakowy 1300 g
Miód naturalny pszczeli Samotka rzepakowy 1300 g
Miód naturalny pszczeli Samotka rzepakowy 1300 g
Miód naturalny pszczeli Samotka rzepakowy 1300 g

Miód naturalny pszczeli Samotka rzepakowy 1300 g

Pasieka Ami Honey
Obecnie brak na stanie
46,49 zł
Brutto
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 400 zł! (na terenie Polski)
PayU Płacę później
Zapłać za 30 dni! (do 1500 zł)
PayU Raty
Możliwość zakupu na raty (od 300 zł)

Słów kilka o rzepaku

Z pewnością kojarzysz wiosenny widok olbrzymich połaci pól przykrytych żółtą kołdrą rzepaku. W Polsce to krajobraz dobrze znany, ponieważ nasz kraj jest ósmym na świecie największym jego producentem. W przemyśle spożywczym rzepak wykorzystywany jest m.in. do produkcji olejów jadalnych, a w dalszej kolejności – margaryn i innych tłuszczów kuchennych. Z oleju rzepakowego wytwarza się również biopaliwo do silników Diesla, a śruta poekstrakcyjna, otrzymana po wytłoczeniu oleju, stanowi wartościową paszę dla zwierząt. Rzepak to także roślina miododajna, stanowiąca dla pszczół bogate źródło nektaru i pyłku kwiatowego. Czas kwitnienia rzepaku wynosi około trzy tygodnie, przypadające zwykle na okres przełomu kwietnia i maja.

Jak rozpoznać miód rzepakowy?

W stanie płynnym miód rzepakowy charakteryzuje się subtelnym słomkowym kolorem (czasem jest prawie że bezbarwny) z delikatnym odcieniem zieleni, zależnym od roślin, z których pszczoły zebrały nektar. Zawiera w sobie stosunkowo niewiele wody (mniej niż 20%), do tego ma więcej cukru prostego glukozy niż fruktozy, jest więc najszybciej krystalizującym się spośród wszystkich miodów; zdarza się, że formie skrystalizowanej jest pozyskiwany już z ula, zwykle jednak ulega krystalizacji w ciągu kilku dni od zebrania. Wtedy jego kolor zmienia się na biały lub szarokremowy. Niezależnie od tego, czy miód znajduje się w formie patoki, czy krupca, jego zapach jest raczej słaby, choć w sposób jednoznaczny sugeruje swoje rzepakowe pochodzenie. Co ciekawe, bez trudu można go wyczuć nawet po dwóch latach od pozyskania, nawet jeśli użyje się go jako składnik miodu pitnego. Delikatny wygląd i zapach dopełnia równie delikatny smak. W swojej słodyczy miód rzepakowy jest nieco mdły, z lekko wyczuwalną goryczką, która nadaje mu wyrazistości.

Najlepszy smak pochodzi zawsze z natury. I takie są właśnie nasze miody - naturalne i smaczne.

Masa netto: 1300 g

 
Nazwa własna
Samotka
Samotka
Waga [g]
1300
Sposób pakowania
Szkło
Kraj pochodzenia
Polska
Rodzaj miodu pszczelego
Rzepakowy
5902176720766

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: