×
Miód naturalny pszczeli Sandomierski nawłociowy...
Miód naturalny pszczeli Sandomierski nawłociowy...
Miód naturalny pszczeli Sandomierski nawłociowy...
Miód naturalny pszczeli Sandomierski nawłociowy 1300 g
Miód naturalny pszczeli Sandomierski nawłociowy 1300 g
Miód naturalny pszczeli Sandomierski nawłociowy 1300 g

Miód naturalny pszczeli Sandomierski nawłociowy 1300 g

Pasieka Ami Honey
Oczekiwanie na dostawę
54,99 zł

Pochodzenie miodu nawłociowego

Miód nawłociowy, to stosunkowo nowa, a jednocześnie rzadka odmiana miodu. Swoją unikatowość zawdzięcza nawłoci pospolitej, roślinie w Polsce zwyczajowo nazywanej czasem mimozą. Nawłoć rośnie na terenie całego kraju. Kwitnie w okresie od lipca do września, czasem nawet dłużej, co zresztą utrwalił w swoim wierszu Julian Tuwim słowami: „mimozami jesień się zaczyna, złotawa, krucha i miła”. Najczęściej wykorzystywana jest jako surowiec zielarski, przede wszystkim jako wsparcie przy leczeniu dolegliwości związanych z układem moczowym. Nawłoć stosuje się również zewnętrznie — przy problemach z owrzodzeniami skóry, ranach, które goją się z trudem, czy podczas stanów zapalnych gardła i jamy ustnej. Nawłoć pospolita, mimo że przez wielu uważana za chwast, to również wysoce pożądana wśród pszczelarzy roślina miododajna. Znajdujący się w kwiatach nektar jest zwykle ostatnim, jaki pszczoły zbierają przed nadejściem zimy. Jesienne kwitnienie nawłoci utrudnia pozyskiwanie miodu, ponieważ duża część pszczelarzy jest już wtedy w trakcie przygotowywania rodzin pszczelich do zimowli. Często więc miód nawłociowy jest wykorzystywany jako pokarm pomagający pszczołom przetrwać chłodne zimowe miesiące.

Czym się charakteryzuje miód nawłociowy?

W stanie płynnym miód nawłociowy przyjmuje jasnożółtą, czasem wręcz bursztynową barwę. Krystalizuje się stosunkowo szybko, tworząc gęsty, choć niekoniecznie bryłowaty, krem, łatwy do rozsmarowania na powierzchni np. ciasta. W formie krupca jego kolor zauważalnie jaśnieje. W smaku miód ten jest wyjątkowo słodki, wyróżniając się na tle innych odmian cytrynowo kwaskowatą nutą. Znany jest również za sprawą swojego ożywczego, przyjemnego aromatu, który niestety ulatnia się z czasem przy niewłaściwym przechowywaniu (warto zadbać, aby naczynie, w którym się znajduje, było szczelnie zamykane). Pamiętać musisz także o tym, że z uwagi dużą aktywność biologiczną miód nawłociowy należy trzymać w temperaturach niższych od tych, w których przechowuje się inne odmiany miodu.

Sandomierski to marka, która jest gwarancją jakości i niepowtarzalnego smaku.

Masa netto: 1300 g

 
Nazwa własna
Sandomierski
Sandomierski
Waga [g]
1300
Sposób pakowania
Szkło
Kraj pochodzenia
Polska
Rodzaj miodu pszczelego
Nawłociowy
5902176721077
Brak opinii
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać oceny produktów.
Zaloguj się

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: