Miód naturalny pszczeli Sandomierski nawłociowy 1300 g
Pasieka Ami HoneyPochodzenie miodu nawłociowego
Miód nawłociowy, to stosunkowo nowa, a jednocześnie rzadka odmiana miodu. Swoją unikatowość zawdzięcza nawłoci pospolitej, roślinie w Polsce zwyczajowo nazywanej czasem mimozą. Nawłoć rośnie na terenie całego kraju. Kwitnie w okresie od lipca do września, czasem nawet dłużej, co zresztą utrwalił w swoim wierszu Julian Tuwim słowami: „mimozami jesień się zaczyna, złotawa, krucha i miła”. Najczęściej wykorzystywana jest jako surowiec zielarski, przede wszystkim jako wsparcie przy leczeniu dolegliwości związanych z układem moczowym. Nawłoć stosuje się również zewnętrznie — przy problemach z owrzodzeniami skóry, ranach, które goją się z trudem, czy podczas stanów zapalnych gardła i jamy ustnej. Nawłoć pospolita, mimo że przez wielu uważana za chwast, to również wysoce pożądana wśród pszczelarzy roślina miododajna. Znajdujący się w kwiatach nektar jest zwykle ostatnim, jaki pszczoły zbierają przed nadejściem zimy. Jesienne kwitnienie nawłoci utrudnia pozyskiwanie miodu, ponieważ duża część pszczelarzy jest już wtedy w trakcie przygotowywania rodzin pszczelich do zimowli. Często więc miód nawłociowy jest wykorzystywany jako pokarm pomagający pszczołom przetrwać chłodne zimowe miesiące.
Czym się charakteryzuje miód nawłociowy?
W stanie płynnym miód nawłociowy przyjmuje jasnożółtą, czasem wręcz bursztynową barwę. Krystalizuje się stosunkowo szybko, tworząc gęsty, choć niekoniecznie bryłowaty, krem, łatwy do rozsmarowania na powierzchni np. ciasta. W formie krupca jego kolor zauważalnie jaśnieje. W smaku miód ten jest wyjątkowo słodki, wyróżniając się na tle innych odmian cytrynowo kwaskowatą nutą. Znany jest również za sprawą swojego ożywczego, przyjemnego aromatu, który niestety ulatnia się z czasem przy niewłaściwym przechowywaniu (warto zadbać, aby naczynie, w którym się znajduje, było szczelnie zamykane). Pamiętać musisz także o tym, że z uwagi dużą aktywność biologiczną miód nawłociowy należy trzymać w temperaturach niższych od tych, w których przechowuje się inne odmiany miodu.
Sandomierski to marka, która jest gwarancją jakości i niepowtarzalnego smaku.
Masa netto: 1300 g