„Zasmakuj przygody” to kolekcja wyjątkowych miodów, przywiezionych z dalekich podróży w różne strony świata. Miód tymiankowy pochodzi z rejonów kojarzonych z najlepszą hiszpańską kuchnią. Tymianek i powstały z nektaru jego kwiatów miód, tworzą ucztę dla podniebienia. Poznaj smaki północnej Hiszpanii, daj się ponieść wyobraźni...
Pozyskiwany z nektaru kwiatów tymianku pospolitego. Ma zdecydowany, intensywny aromat. W smaku niezbyt słodki, wyraźnie kwaskowy. Powszechnie uważany za jedną z najbardziej aromatycznych i najsmaczniejszych odmian miodu. Za względu na charakterystyczną, rubinową barwę z bursztynowym odcieniem (po skrystalizowaniu bursztynowo-pomarańczową), nazywany jest „miodem czerwonym”. Jego wyjątkowe walory smakowe znajdują szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej. Wykorzystywany jest także jako podstawowy komponent lub dodatek wzmacniający aromat miodów pitnych i nalewek.
Ma silne właściwości bakteriobójcze. Zalecany jest przy wszelkich infekcjach bakteryjnych, m.in.: górnych dróg oddechowych, układu pokarmowego czy skóry. Francuska medycyna kliniczna wykorzystuje go od wielu lat w gastrologii, leczeniu trudno gojących się ran (w tym ran pooperacyjnych), urologii i ginekologii (zwalczanie stanów zapalnych).
Masa netto: 300 g