Nazywany również ekstraklasą wśród miodów. Z uwagi na ograniczony dostęp do pożytków to rzadko spotykany gatunek miodu. Charakteryzuje się galaretowatą konsystencją i wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. W konsystencji płynnej jego zabarwienie jest koloru ciemno-bursztynowego, zaś po skrystalizowaniu barwa przechodzi w kolor żółto-pomarańczowy. Posiada silny, naturalny zapach wrzosu dzięki zawartości olejków eterycznych oraz pozostałych substancji pochodzących z nektaru.
Zawiera bardzo dużą ilość hormonów wzrostu, neurohormonów i aż czterdzieści siedem biopierwiastków, które są niezwykle łatwo przyswajane przez organizm ludzki. Obfituje również w witaminę B, co jest jego ogromnym atutem. Smak miodu wrzosowego jest gorzkawy i ostry zupełnie odbiegający od typowego miodu przepełnionego nutą słodyczy. Swoje wielkie uznanie zdobył jako lek w chorobach oczu, serca oraz układu pokarmowego. Właściwości zawarte w miodzie wrzosowym doskonale hamują proces rozprzestrzeniania się bakterii i wirusów w organizmie ludzkim, ułatwiają trawienie oraz dobroczynnie wpływają na perystaltykę jelit.
Masa netto: 300 g