Lista produktów marki Podkarpacka Destylarnia Okowity
Początki gorzelni w Długiem sięgają drugiej połowy XIX wieku. Gorzelnia od początku wytwarzała spirytus, początkowo tylko z ziemniaków, a następnie wykorzystywano do tych celów ziarna żyta i pszenicy. W okowitę zaopatrywano miejscowe karczmy i wyszynki w miasteczkach.
Dzisiaj gorzelnia w Długiem działa ponownie pod marką Podkarpacka Destylarnia Okowity. Produkcję okowity w Długiem wznowił Grzegorz Pińczuk, wraz z ojcem, Jerzym, technologiem gorzelnictwa z wieloletnim doświadczeniem. Stosują tradycyjną technologię na wszystkich etapach produkcji. Sami przeprowadzają tzw. proces zacierania zboża, mają kocioł parowy który jest opalany drewnem. Gorzelnia wyposażona jest w chromoniklową kadź zacierną o pojemności 1000 l oraz dwie kadzie fermentacyjne po 4000 l. wykonane ze stali nierdzewnej.
Po destylacji, przez kilkanaście dni produkt jest leżakowany. Po tym okresie przeprowadzany jest proces zestawiania alkoholu z wodą celem nadania określonej mocy i ponownie produkt trafia na pewien czas do magazynu destylatu. Filtracja zestawionego produktu przeprowadzana jest tuż przed nalewem do butelek przy użyciu prasy filtracyjnej, z wykorzystaniem naturalnych celulozowych wkładów filtracyjnych.
W ofercie są okowity z pszenicy, żyta, jęczmienia, kukurydzy i z ziemniaków oraz z jabłek, gruszek, śliwek, a także nalewki wytworzone z zastosowaniem własnych destylatów zbożowych.