Propolis (kit pszczeli) wytwarzany jest przez pszczoły z substancji żywicznych młodych pączków roślin (głównie: topoli, brzozy i olchy). Propolis używany jest przez pszczoły w celu uszczelnienia gniazda, do jego dezynfekcji przeciwko grzybom i bakteriom oraz do polerowania komórek plastra przed złożeniem do nich jaj przez matkę.
Właściwości biologiczne propolisu:
- działanie antybiotyczne - hamowanie rozwoju i całkowite zniszczenie bakterii, grzybów, wirusów i pierwotniaków;
- działanie odnawiające - odnowa tkanki miękkiej, łącznej, chrzęstnej, kostnej i zębowej;
-działanie na układ immunologiczny - regulacja układu immunologicznego (działanie immunoregulujące), m.in. zabezpieczenie organizmu przed zakażeniem drobnoustrojami;
- działanie przeciwnowotworowe - hamowanie rozwoju hodowli tkankowych nowotworów ludzkich i zwierzęcych;
- działanie przeciwutleniające -wychwytywanie (zmiatanie) wolnych rodników, to jest zabezpieczenie białek przed peroksydacją;
- działanie miejscowo znieczulające;
- działanie na układ sercowo-naczyniowy - wzmaganie akcji serca, regulacja ciśnienia krwi, uszczelnianie naczyń włosowatych;
- działanie na ośrodkowy układ nerwowy - rozkurcz mięśni gładkich, zmniejszanie ruchliwości spontanicznej (działanie uspokajające);
Pozostałe działania - hipoglikemiczne, antyagregacyjne, żółciotwórcze, żółciopędne, ochraniające tkankę wątrobową, zabezpieczające przed promieniowaniem jonizującym.
Przed zastosowaniem propolisu, należy się upewnić czy nie jesteśmy na niego uczuleni!
Możemy to sprawdzić poprzez pocieranie propolisem delikatnych części dłoni i obserwowaniu czy nie występuje reakcja alergiczna (zaczerwienienie, swędzenie).
Przygotowanie roztworu propolisu:
Rozdrobniony propolis umieścić w czystym naczyniu i zalać 76 % alkoholem etylowym w proporcji 50 g surowca na 0.25 l alkoholu. Mieszać poprzez potrząsanie przez około 2 tygodnie. Następnie odstawić do momentu wyklarowania się płynu z osadem. Po ściągnięciu roztworu propolisu znad osadu można go przetrzymywać do 6 miesięcy.
Zalecane spożycie:
- przeziębienie: 40 kropel nalewki na 200 ml ciepłej przegotowanej wody rano na czczo
-bóle żołądka: 50 kropel na 100 ml wody
Pojemność: 50 g