×

Nazwa łacińska: Allium cepa

Nazwa botaniczna: Czosnek cebula

Cebula to dwuletnia roślina z rodziny amarylkowatych, która jest jedną z najważniejszych roślin warzywnych uprawianych na całym świecie. Pochodzi z Azji Środkowej i nie występuje już w stanie dzikim. Mięsiste pochwy liściowe tworzą zgrubienie zwane cebulą, a blaszki liściowe są jadalne, obłe, dęte i niebieskozielone. Pędy kwiatowe są nierozgałęzione i osiągają od 60 do 120 cm wysokości, a kwiaty są drobne, białozielone i zebrane w duży, kulisty kwiatostan na szczycie pędu. Owocem jest torebka zawierająca kilka trójgraniastych, czarnych, pomarszczonych nasion, które najlepiej wysiewać w drugiej połowie marca. Cebula osiąga odpowiednie rozmiary tylko w sprzyjających warunkach uprawy, a małe, jednoroczne cebule zebrane pod koniec lata, zwane dymką, należy przechowywać na sucho i sadzić wiosną. Najlepiej rośnie na glebach próchnicznych, lessach i madach, wymaga nawożenia i nie powinna być uprawiana częściej niż co 3 lata w tym samym miejscu. Zakwita w drugim roku uprawy, kwitnie od połowy czerwca do połowy sierpnia, a plantacje nasienne mogą być obfitym źródłem pożytku, z wydajnością miodową wynoszącą od 100 do 200 kg/ha.