×

Nazwa łacińska: Allium ramosum

Czosnek wonny to bylina cebulowa z rodziny amarylkowatych, pochodząca z Himalajów, Syberii i Chin. Jest uprawiana głównie przez pszczelarzy. Liście są płaskie i wąskie (do 4 mm szerokości), niższe od licznie wyrastających pędów kwiatowych, które są niebieskie od nalotu i osiągają do 30-50 cm wysokości. Kwiaty są białe z okazałymi pylnikami, zebrane w gęste, baldachokształtne kwiatostany. Owocem jest torebka zawierająca kilka trójgraniastych, czarnych, pomarszczonych nasion. Najlepiej wysiać je pod osłonami wczesną wiosną, a rozsadę posadzić do gruntu. Czosnek wonny jest mało wymagający co do warunków glebowych. Młode liście są bogate w witaminę C i wspomagają trawienie, dlatego są często używane w kuchni. Kwitnie od lipca do września, a kwiaty są bardzo chętnie odwiedzane przez pszczoły.