×

Nazwa łacińska: Hyssopus officinalis

Hyzop lekarski to półkrzew z rodziny jasnotowatych, pochodzący z obszaru śródziemnomorskiego, który jest uprawiany w ogrodach ze względu na swoje walory ozdobne. Dorasta do 30-50 cm, ma mocno rozgałęzioną, wzniesioną łodygę oraz drobne, lancetowate liście. Kwiaty zebrane są w nibyokółki na szczytach pędów, najczęściej niebieskie, rzadziej różowe lub białe. Owocem jest rozłupka. Hyzop lubi stanowiska słoneczne, suche, gleby lekkie i zasobne w wapń. Łatwo daje się rozmnażać wegetatywnie poprzez podział, ale wygodniej i efektywniej jest rozmnażać go z nasion, które łatwo i szybko kiełkują. Wysiewa się je wiosną na rozsadniku lub pod osłonami w doniczkach, a w lipcu lub sierpniu młode rośliny wysadza na miejsce docelowe. Zbiór nasion polega na ścinaniu kłosowatych kwiatostanów, kiedy tylko zbrunatnieją. Wiosną, gdy na pędach zaczynają się pojawiać zielone listki, hyzop można przyciąć na wysokość 10 cm, co poprawia jego kondycję. Jego ziele ma liczne zastosowania lecznicze, jest też wykorzystywane w kuchni jako roślina przyprawowa. Uzyskany z niego olejek hyzopowy używany jest w przemyśle kosmetycznym i do produkcji likierów. Hyzop zakwita w pierwszej połowie lipca i kwitnie do końca sierpnia. Jest jedną z roślin najatrakcyjniejszych dla pszczół, które lubią jego zapach podobnie jak melisy, pszczelnika mołdawskiego i kocimiętki cytrynowej. Jego wydajność miodowa może sięgać 400 kg/ha, a miód jest aromatyczny i należy do najlepszych. Hyzop zasługuje na uprawę w każdym ogrodzie.