Opowiemy Ci historię miodem pisaną. Miód pitny to nasze zamiłowanie. Codziennie szukamy doskonałości. Chcemy otoczyć Cię pięknymi, intensywnymi aromatami i wybornymi smakami. Prowadzimy sklep, w witrynie którego umieszczamy najstaranniej wybrane miody pitne.

Grzaniec na bazie miodu pitnego

Pogoda nie rozpieszcza, za oknem szaruga, a jesień na pewno nie przypomina tej „złotej”. Receptą na nadciągające coraz dłuższe wieczory i pluchę jest … - GRZANIEC! 

Napitek ten ma długą historię, sięgającą średnich wieków. W Polsce do ich rozpowszechnienia przyczynił się Marcin z Urzędowa – lekarz, zielarz i autor „Herbarza polskiego”  1595 roku. Zalecał on picie grzańca jako remedium na przeziębienie, ale także dla wzmocnienia organizmu. Niesamowicie rozgrzewa w mroźne dni i znacznie poprawia nastrój. 


Oto kilka pomysłów na przygotowanie grzańca z miodu pitnego:


• CYTRUSOWY

0,5 litra miodu pitnego (dwójniak – jeżeli lubimy słodki grzaniec, bądź trójniak – półsłodki)

1 cytryna

1 pomarańcza

0,5 łyżeczki cynamonu

6 ziarenek goździków


Miód wlewamy do garnka. Wsypujemy cynamon i wrzucamy goździki. Cytrynę i pomarańczę sparzamy wrzątkiem, dokładnie szorujemy i wrzucamy do miodu. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Najlepiej, jak miód uzyska temperaturę do 42°C, ponieważ wtedy nie straci swoich właściwości. Podajemy w glinianych czarkach, w nich grzaniec najdłużej pozostanie gorący. 


• Z POWIDŁAMI

0,5 litra miodu pitnego

8 goździków

1/3 łyżeczki cynamonu

3 czubate łyżki powideł śliwkowych


Procedura przyrządzania taka samego jak w przypadku grzańca cytrusowego.


• KORZENNY

0,5 litra miodu pitnegi

1/3 łyżeczki imbiru

1/3 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki kardamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej


Procedura przyrządzania taka samego jak w przypadku grzańca cytrusowego.


ŻYCZYMY SMACZNEGO!

Pomoc Shoplo

remodal TAK NIE