×
Czwórniaki – półwytrawne

Czwórniaki – półwytrawne

Najbardziej wytrawny ze wszystkich rodzajów miodów pitnych. Produkowany z brzeczki miodowej, w skład której wchodzi 1 objętość miodu pszczelego i 3 objętości wody. Leżakuje około roku, maksymalnie osiągając od 9% do 12% zawartości alkoholu. Idealnie pasuje do potraw z ryb czy drobiu. Czwórniak jest doceniany przez koneserów win wytrawnych jak i półwytrawnych. read more
Trójniaki - półsłodkie

Trójniaki - półsłodkie

Miody o niebywałym, wyrafinowanym smaku i mocy od 12% do 15% zawartości alkoholu. Na jedną objętość miodu pszczelego przypadają 2 objętości wody. Leżakują od roku do dwóch lat. Podane schłodzone, wspaniale orzeźwiają w lipcowe upały. Jednak to nie walory smakowe stanowią o głównej sile trójniaka, Zagłoba doszukał się w nich mocy uzdrawiających. Prawił tak:„Dalibóg, jeśli mu ten miód nie pomoże to chyba zełgał, że szlachcic. Tak mrucząc Pan Zagłoba wsparł głowę Rzędziana na swych kolanach, po czym mu z wolna sączyć trójniak do ust zsiniałych zaczął.” read more
Dwójniaki - słodkie

Dwójniaki - słodkie

Miód dwójniak zawiera taką samą ilość miodu i wody (1 litr miodu na 1 litr wody w wyrobie gotowym). Jest mniej słodki i dojrzewa krócej od półtoraka – około pięciu lat, osiągając moc 14%-16%. Przypadnie on do gustu osobom ceniącym umiarkowaną słodycz, której jest mniej niż w przypadku półtoraków. W obszarze technologii produkcji, dwójniaki są równie wymagającymi miodami co półtoraki dlatego, wraz z nimi nazywane są miodami królewskimi. read more
Miód lipowy

Miód lipowy

Miód lipowy to jeden z najskuteczniejszych naturalnych środków stosowanych przy przeziębieniu, grypie czy chorobach górnych i dolnych dróg oddechowych. Napotne właściwości miodu lipowego są zresztą nieocenione przy większości chorób objawiających się wysoką gorączką. Istotną rolę odgrywają również obecne w składzie miodu olejki eteryczne, likwidujące drobnoustroje znajdujące się na błonach śluzowych nosa czy gardła. read more
Półtorak - bardzo słodki

Półtorak - bardzo słodki

Miód półtorak to miód pitny wytwarzany w proporcji 1 litr miodu na 0,5 litra wody (w wyrobie gotowym). Jest on zdecydowanie najmocniejszy i posiada najwięcej alkoholu ze wszystkich typów miodów - od 14% do 16%. Ten rodzaj miodu najtrudniej uzyskać ze względu na wrażliwość drożdży na duże stężenie cukru i alkoholu, którego w półtoraku jest najwięcej. Półtorak to miody najbardziej szlachetne – dojrzewają one najdłużej read more
Miód faceliowy - jeden z najmniej znanych miodów

Miód faceliowy - jeden z najmniej znanych miodów

Wśród odmian miodów dostępnych w Polsce jest miód faceliowy, jeden z najmniej znanych, a jednocześnie najbardziej cenionych miodów z rodzimego rynku. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, na co spory wpływ ma obecność choliny (witamina B4). read more
Akacjowy miód pszczeli

Akacjowy miód pszczeli

Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych, łatwo i szybko przyswajalnych, miód akacjowy to idealny produkt dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Nie tylko przyśpiesza regenerację organizmu, ale też zwiększa jego ogólną wytrzymałość i reguluje procesy metaboliczne. Spożywając go po treningu, szybko uzupełnisz braki energetyczne powstałe wskutek wysiłku fizycznego read more
Lecznicze właściwości miodu pitnego

Lecznicze właściwości miodu pitnego

Nie od dziś wiadomo, że miód pszczeli jest często używany jako składnik leków, syropów czy innych produktów leczniczych. Jest to spowodowane tym, że miód pszczeli zawiera wiele substancji wspomagających procesy leczenia. Czy w przypadku miodu pitnego jest podobnie, a może posiada on jeszcze lepsze właściwości? read more
Jak zrobić miód pitny?

Jak zrobić miód pitny?

Wielu z nas postrzega robienie własnego miodu pitnego jako żmudny i bardzo trudny proces, dlatego wybieramy wygodniejszą drogę i po prostu kupujemy gotowy produkt. Jednakże musimy zdać sobie sprawę z tego, że dzięki wcześniejszemu zaplanowaniu naszych czynności jak i zakupie potrzebnych naczyń, jego produkcja nie jest niemożliwa. read more

Korzystanie z naszej Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie.
Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności