O miodach pitnych

Lecznicze właściwości miodu pitnego

Miód pitny to jeden z najszlachetniejszych, a zarazem najzdrowszych trunków alkoholowych, jaki możemy dziś spotkać. Niezbyt popularny wśród młodego pokolenia, ciągle cieszy się dość dużym zainteresowaniem wśród koneserów dobrej jakości alkoholi. Jego uniwersalny charakter – możliwość podania zarówno „na ciepło” (grzaniec) jak i „na zimno” (drink z lodem i cytrynką) – sprawia, że możemy pić go praktycznie przez cały rok. W porównaniu do innych, nieco bardziej popularnych alkoholi, miód pitny charakteryzuje się właściwościami zdrowotnymi. 

Za miód pitny przyjmujemy mieszaninę wody oraz miodu z dodatkiem różnego rodzaju ziół, chmielu, przypraw i owoców. W stu gramach alkoholu kryje się aż 355 kalorii. 

Już w czasach starożytnych alkohol na bazie miodu i wody stanowił jedno z najważniejszych miejsc na stole. Utożsamiany z ambrozją – napojem Bogów – cieszył się niesłabnącą popularnością wśród bogatych członków społeczeństwa. Wikingowie, Majowie, a nawet starożytni Egipcjanie stosowali miód jako eliksir życia i młodości. Wierzono, że odpowiednio przygotowany daje nie tylko korzystne efekty dla zdrowia i urody, ale również… nieśmiertelność. 

Miód, a dokładniej zawarte w nim składniki, pełnią rolą naturalnego antybiotyku. Przeprowadzone w 2014 roku badania (Olofsson i Vasquez) wykazały, że zawarte w miodzie bakterie kwasu mlekowego mają znaczący wpływ na leczenie końskich ran, opornych na inne formy kuracji. Następnie udowodniono, że te same bakterie są nieocenione w walce z wieloma ludzkimi patogenami. Analiza laboratoryjna potwierdziła, iż bakterie kwasu mlekowego same produkują substancje bakteriobójcze, a co za tym idzie, działają praktycznie tak samo jak wybrane antybiotyki. Regularne spożywanie miodu pitnego zapobiega oraz hamuje rozprzestrzenianie się infekcji w ludzkim organizmie. 

Miód nazywany niekiedy płynnym złotem składa się z łatwo przyswajanych przez organizm cukrów prostych, kwasów organicznych, enzymów oraz mikroelementów. W przypadku osób dorosłych – wyczerpanych pracą i codziennymi obowiązkami – miód przyczynia się do szybkiej regeneracji organizmu. Dodatkowo, odżywia serce i niweluje nieprawidłowości z nim związane. Spożywany regularnie przez dzieci, wzmacnia ich rozwój umysłowy oraz zwiększa odporność na choroby. Zawarte w miodzie inhibiny oraz rutyny działają bakteriobójczo. 

 W połączeniu z enzymami, miód nabiera właściwości podobnych do środków farmakologicznych – nie tylko aktywuje reakcje biochemiczne w organizmie, ale również wiąże toksyny. Spożywany nawet w formie trunku alkoholowego działa niezwykle korzystnie na przewód pokarmowy – zwiększa wydzielanie enzymów prze gruczoły ślinowe, a także reguluje pracę nerek i wątroby – a także niweluje wszystkie dolegliwości związane z przeziębieniem, grypą i zapaleniem gardła.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów