Likier, który zawiera drobinki 22-karatowego złota o niepowtarzalnym, ziołowo-korzennym smaku. Unikatowa kompozycja ponad 20 ziół i korzeni zapewnia likierowi również wyjątkowy aromat. Twórcy receptury udało się znakomicie połączyć zalety tak różnych składników, jak: kardamon, kolendra, jałowiec, macierzanka, cynamon, lawenda, goździki czy anyż.
Ten szlachetny trunek został stworzony przez Ambrożego Vermollen'a, XVI-wiecznego holenderskiego emigranta, który osiadłszy w Gdańsku, zajął się produkcją kardamonowego likieru wg własnej receptury. Kiedy w 1598 roku Vermollen uzyskał Gdańskie obywatelstwo założył w tym mieście fabrykę likierów którą nazwał "Der Lachs" (Łosoś) - od królewskiej ryby uważanej za symbol szczęścia i dobrobytu.
Znakomity likier cieszył się zasłużoną renomą, zdobywając tytuł: "Likier królów - król wśród likierów" i trafiał na stoły najznamienitszych wówczas postaci. Już w 1767 dostarczany był na dwór Katarzyny Wielkiej. Receptura likieru była przekazywana z pokolenia na pokolenie i obecnie jej właścicielem jest graf von Hardenberg, właściciel fabryki likierów w Niemczech. Wszystkie składniki proporcje kolejność i sposób łączenia po dzień dzisiejszy są tajemnicą firmy. Obecnie likier produkowany jest według starej receptury w miejscowości Norten-Hardenberg.
Według jednej z gdańskich legend to właśnie Neptun przyczynił się do powstania słynnej gdańskiej nalewki Goldwasser. Oburzony, iż do fontanny wrzucane są monety, które zapchają fontannę, uderzył trójzębem w wodę i rozbił złoto w drobne płatki, które odtąd zdobią swym blaskiem wspaniały ziołowy likier.
Triple gold - propozycja podania:
- 20 ml Original Danziger Goldwasser
- 20 ml Triple Sec Dream Liqueur
- 50 ml Sok z żurawiny
- 15 ml Sok z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać.
Pojemność: 500 ml, zawartość alkoholu: 40%