Podobnie jak miód akacjowy, zawiera dużo fruktozy. Zabarwienie ma ciemne, aż do brunatnego. Przechowywany przez dłuższy czas w warunkach umożliwiających dostęp światła, zmienia barwę na ciemnobrunatną, prawie czarną. Krystalizuje, tworząc grube, twarde kryształy, osadzające się w płynnym osoczu miodowym. Po krystalizacji przyjmuje najczęściej barwę brązową. Smak ma ostry, a nawet lekko piekący.
Miód gryczany zawiera szczególnie dużo łatwo przyswajalnego magnezu, zalecany jest w diecie antynowotworowej. Pomocny jest w leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym. Także w chorobach wątroby i osłabieniu wzroku, słuchu i pamięci.
Miód gryczany KOMFORT od Sądeckiego Bartnika, to pełnia smaku i aromatu w wygodnym, poręcznym wydaniu.
Masa netto: 1000 g