Miód naturalny pszczeli Nożycówka spadziowy 1300 g
Pasieka Ami HoneyMiód spadziowy - czym jest spadź?
To inaczej sok roślinny pobrany przez owady żerujące na liściach, gałęziach i igłach drzew. Zostaje on przez nie przetworzony, a następnie wydalony w postaci płynu o słodkim posmaku (owady te nie trawią bowiem cukrów, zadowalając się białkami pobieranymi z soku), a krople osiadają na liściach. Wśród owadów biorących udział w procesie powstawania spadzi wyróżniamy mszyce, czerwce oraz miodówki. Słodycz spadzi wabi pszczoły, które zbierają ją z liści i gałęzi i transportują do ula. Tam ulega ona dalszej fermentacji i zamienia się w produkt ostateczny - miód spadziowy. Dzięki temu, że miód ten powstaje z drzew znajdujących się w najczystszych lasach, można poczuć zapach żywicy i igliwia. Miód spadziowy możemy podzielić na dwa gatunki. Jest to tzw. spadź liściasta, która pochodzi najczęściej z drzew lipy oraz spadź iglasta, zazwyczaj świerkowa i jodłowa.
Dobroczynne właściwości miodu spadziowego
Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych, miód spadziowy jest często nazywany miodem „królewskim”. Jest niezwykle wartościowym produktem dla zdrowia człowieka. Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe! Występują one w łatwo przyswajalnej postaci, a są nimi: potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan. Może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy. Jako jedyny zawiera srebro, cynę, molibden i wanad.
Masa netto: 1300 g