ETNO miody zainspirowane zostały polską sztuką ludową, tradycją, tożsamością i regionalnością. Zachęcamy do wędrówki śladem polskich smaków i kultury regionalnej. Wzór na etykiecie inspirowany jest tradycyjnym wzorem łowickim. ETNO miód rzepakowy kremowany z centralnej Polski może być bardzo trafionym, eleganckim i polskim prezentem.
Powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły z kwiatów rzepaku. Bezbarwny lub o słomkowym kolorze. Jest bardzo słodki, mdły, a także lekko gorzkawy, o wyczuwalnym zapachu kwitnącego rzepaku. Ponieważ w jego składzie znajdują się niemal wyłącznie cukry proste jest łatwo przyswajalny przez wątrobę. Technika przygotowania miodów kremowych polega na mechanicznym mieszaniu świeżo pozyskanej od pszczół patoki aż do momentu krystalizacji. Mieszanie zapobiega tworzeniu się grubych kryształków cukrów w krupcu. Dzięki temu miód ten nie krystalizuje na twardo. Należy dodać, że w trakcie tego procesu nic się do miodu nie dodaje, ani nic się z niego nie zabiera.
Masa netto: 270 g