Sugestie kulinarne: "wędzone ryby, risotto z grzybami, kurczak tikka masala, wieprzowina bulgogi, sery dojrzewające z mleka krowiego "
Aransat to pomarańczowe wino pochodzące z włoskiego regionu Friuli. Powstaje z tradycyjnych odmian uprawianych w regionie, z kupażu szczepów Pinot Grigio oraz Sauvignon Blanc. Swój kolor i niebywały charakter zawdzięcza specjalnemu procesowi produkcji, podczas którego sok ma kontakt ze skórkami aż przez 90 dni w utrzymywanej temperaturze 18 stopni. Podczas maceracji pojawia się także naturalny proces malolaktycznej fermentacji. Cała produkcja utrzymywana jest w zgodzie z organicznymi założeniami.
Nie tylko sposób przeprowadzonej winifikacji oraz kolor jest czymś wyjątkowym w przypadku tego wina. Za całym tym procesem idzie także niepowtarzalny charakter, pełen nut dojrzałych brzoskwini, herbaty czy orzechów nerkowca. Pełniejsza i wyrazistsza struktura niż zwykle ma to miejsce w przypadku win białych, pozostawiająca długi finisz i intensywne doznania smakowe.
Aransat sprawdzi się doskonale w towarzystwie dań o bogatej strukturze i złożonym smaku. Idealnym towarzyszem okaże się tu risotto z grzybami czy kuchnia inspirowana Azją – chociażby tikka masala. To także bardzo ciekawy wybór dla osób lubiących poznawać nowe, nietuzinkowe smaki.
Pojemność: 750 ml, zawartość alkoholu: 13%
Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
- Pojemność [ml]
- 750
- Zawartość alkoholu [%]
- 13
- Nazwa własna
- Aransat Orange Wine
Aransat Orange Wine - Sposób pakowania
- Szkło
- Smak
- Wytrawny
- Kraj pochodzenia
- Włochy
- Kolor
- Białe
- Region
- Friuli-Wenecja Julijska
- Szczep
- Pinot Grigio
Sauvignon Blanc - Apelacja
- Vino d'Italia
- Rodzaj
- Spokojne