Krystalizuje bardzo wolno, gdyż zawiera znacznie większą niż wszystkie inne miody nektarowe, ilość naturalnego cukru fruktozy. Dzięki temu, miód akacjowy może być bez obaw spożywany przez cukrzyków. Fruktoza sprawia również, że miód ten jest bardzo słodki i chętnie spożywany przez dzieci. Jeśli skrystalizuje, zmienia barwę na białą lub jasnożółtą. Polecany przy zaburzeniach przewodu pokarmowego i kłopotach z trawieniem. Stosuje się go profilaktycznie wspomagając leczenie chorób wrzodowych żołądka i dwunastnicy, bowiem jego składniki chronią organizm przed nadmierną ilością kwasów trawiennych. Działa lekko moczopędnie i zapobiega powstawaniu kamieni. Mogą go spożywać osoby chorujące na lżejsze odmiany cukrzycy (po konsultacji z lekarzem). Powinni go jeść regularnie wszyscy narażeni w pracy na wysiłek psychiczny, czy fizyczny, gdyż zawarte w nim łatwo przyswajane cukry proste bardzo szybko regenerują energetycznie organizm. Warto pamiętać, że okłady z tego miodu bardzo dobrze wpływają na gojenie się oraz likwidowanie zakażeń.
Miody BIO od Sądeckiego Bartnika - ekologiczne, zdrowe, pyszne!
Masa netto: 300 g