Przez wielu konsumentów uznawany jest za najlepszy i najcenniejszy pośród miodów. Swą wielowiekową renomę zawdzięcza szerokiemu wykorzystaniu kwiatu lipy w medycynie ludowej. Powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły z kwiatów lipy. Ma barwę jasno-bursztynową lub żółto-zieloną. Pachnie, bardzo przyjemnie, kwiatami lipy. W smaku wyczuwalna lekka nutka goryczki. Ma konsystencję nieco oleistą. Krystalizuje w drobne ziarna (krupki), zmieniając kolor na żółtopomarańczowy, a nawet brunatny. Ma długą tradycję „domowego leku”, szczególną popularnością cieszy się jako naturalny środek zapobiegający oraz wspomagający leczenie przeziębień, kaszlu, stanów zapalnych błony śluzowej nosa, oskrzeli i płuc. W połączeniu z innymi składnikami pochodzenia naturalnego (np. sok malinowy czy kwiat czarnego bzu) jest stosowany jako naturalny, domowy środek łagodzący objawy grypy. Niezastąpiony w profilaktyce ostrych i przewlekłych chorób układu oddechowego - działa wykrztuśnie, napotnie i przeciwgorączkowo. Apiterapeuci zalecają częste spożywanie miodu lipowego osobom żyjącym w ciągłym stresie, gdyż ma właściwości uspokajające. Zalecany jest także w profilaktyce nerwic.
Miód lipowy Sądecki Bartnik, to niezrównany smak i aromat, do którego chce się wracać.
Masa netto: 50 g