Miód faceliowy - jeden z najmniej znanych miodów
Wśród odmian miodów dostępnych w Polsce jest miód faceliowy, jeden z najmniej znanych, a jednocześnie najbardziej cenionych miodów z rodzimego rynku. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, na co spory wpływ ma obecność choliny (witamina B4).
Read moreAkacjowy miód pszczeli
Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych, łatwo i szybko przyswajalnych, miód akacjowy to idealny produkt dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Nie tylko przyśpiesza regenerację organizmu, ale też zwiększa jego ogólną wytrzymałość i reguluje procesy metaboliczne. Spożywając go po treningu, szybko uzupełnisz braki energetyczne powstałe wskutek wysiłku fizycznego
Read moreLecznicze właściwości miodu pitnego
Nie od dziś wiadomo, że miód pszczeli jest często używany jako składnik leków, syropów czy innych produktów leczniczych. Jest to spowodowane tym, że miód pszczeli zawiera wiele substancji wspomagających procesy leczenia. Czy w przypadku miodu pitnego jest podobnie, a może posiada on jeszcze lepsze właściwości?
Read moreJak zrobić miód pitny?
Wielu z nas postrzega robienie własnego miodu pitnego jako żmudny i bardzo trudny proces, dlatego wybieramy wygodniejszą drogę i po prostu kupujemy gotowy produkt. Jednakże musimy zdać sobie sprawę z tego, że dzięki wcześniejszemu zaplanowaniu naszych czynności jak i zakupie potrzebnych naczyń, jego produkcja nie jest niemożliwa.
Read moreGrzaniec na bazie miodu pitnego
Napitek ten ma długą historię, sięgającą średnich wieków. W Polsce do ich rozpowszechnienia przyczynił się Marcin z Urzędowa – lekarz, zielarz i autor „Herbarza polskiego” 1595 roku. Zalecał on picie grzańca jako remedium na przeziębienie, ale także dla wzmocnienia organizmu. Niesamowicie rozgrzewa w mroźne dni i znacznie poprawia nastrój.
Read moreCo to jest miód pitny?
Miód pitny to trunek alkoholowy, który można porównać do wina. Pozyskuje się go dzięki fermentacji miodu pszczelego z dodatkiem wody - taki roztwór nazywa się brzeczką miodową. Aby otrzymać różny smak i charakter, do brzeczki dodaje się korzenie, zioła bądź soki owocowe. Miody dzielimy ze względu na stosunek objętości miodu do wody. Poznaj wszystkie rodzaje miodu pitnego!
Read more